Navitrolla pop-up näitus Tate Modernis

rubber%20duck%20flew%20over%20the%20crack.pngKõik algas sellest, et üsna detsembri alguses tüli külla sõber Navitrolla, et Londoni kunstigaleriides ringi vaadata, koos paar õlut võtta ning siis edasi Portugali poole purjetada. Ei teagi, kas tänu Londoni äratatud inspiratsioonile, kunstitarvete poele meie maja lähedal, galeriidele või nimetatud paarile õllele jäi ta aga pikemaks. Iga päev muutis ta minu ja Taaveti elutoa stuudioks, kattis kõik horisintaalsed pinnad värvide, pintslite, kuivavate tööde või abivahenditega ning vihtus maalida nii et värvi pritsis.
Niimoodi pooljuhuslikult (tegelikult muidugi pole siin elus midagi juhuslikku) algaski kuukene, mida meie lapselapsed kunagi hakkavad teadma kui Navitrolla Londoni perioodi. Iga päev töölt tulles oli lahe vaadata, mis päeva jooksul juurde oli sündinud. Kuhu oli tekkinud krundikiht, kuhu pilveke, kuhu kealekirjaku kaelale mustrit juurde. Hea mitu pilti said ka päris valmis ning patt oleks neid olnud maailmale näitamata jätta. Kuna aega oli vähe ning Navitrolla enda sõnul tihti unustavad näituse korraldajad ja ka vaatajad ära mis on näituse mõte tuli tal mõte see teha kusagil üsna eksprompt-korras. Viisil, mida allakirjutanul oli au ristida pop-up näituseks. Ehk siis näituseks, mis kas kooskõlastatult või kooskõlastamata kuskile tekib ning sealt täpselt õigel ajal kokku korjatakse.
2172110551_03b8fd849d.jpg
Näitus toimus täna, ning nagu terasemad pealkirjast juba välja lugesid, oli kohaks tagasihoidlikult Tate’i modernse kunsti muuseum. Otse turbiinihallis väljasoleva ning tsivilisatsiooni lõhestatust sümboliseeriva lõhe kõrval. Omamoodi tore vimka on selles, et näitusele nime andnud äsjasündinud maalil Rubber duck flew over the crack on kasutatud juba Navitrolla varasemast loomingust (vaata näiteks pilti Kuidas ületada lõhe meie vahel ja pane tähele, et üks loom on must ja teine valge) tuttavat pragunenud maapinna motiivi. Need lõhed, üks tsivilisatsioonis, teine betoonis ja kolmas maalil, on kokku loodud!2172901978_b218102c5c_m.jpg
Näitus võeti huviga vastu, eriti ühe turvatöötaja poolt, kes õnneks osutus väga mõistvaks. Ta kuulas meil, kulm kortsus, ära, aga lubas meil rahulikult lõpuni toimetada. Hiljem tõi koguni voldiku selle kohta, kuidas tegelikult Tate Modernis näituse korraldamine käib.
Loen seega pühapäeva igati kordaläinuks. Näidatud pildid jõuavad kolmapäeval koos Navitrollaga Eestisse, kus neid varsti tema uues galeriis näha peaks saama. Pildid tegi Taavet ning neid on rohkem väljas tema Flickr’i lehel.

One comment

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.