Kas sina annad kerjusele raha?

Alati? Mitte kunagi? Vahete-vahel? Mina olen seal kuskil vahepeal. Kõikidele anda ju ei jõua, ja näljasele tuleb anda hoopis õng, ütleb vanasõna. Aga kust tänaval raha küsijale õng võtta? Ning kui annad raha (või kala), siis kellele? Mitte et peaks alati arvutama, kellel sellest kõige rohkem kasu on, aga on selge vahe, kas antu läheb kellelegi, kellel oma parimate tahtmiste juures parasjagu vedanud ei ole või mõnele, kes küsib tänavatel laiskusest.
Ajakiri The Big Issue on selles mõttes hea, et aitab anda nii kala kui õnge. Ajakirja müüvad Londoni ja teiste linnade tänavatel peamiselt kodutud ja/või töötud, kes on niipalju ausad, et ei hakka varastama ja niipalju teotahtelised, et ei jää kerjates paremaid aegu ootama. Nad ostavad ajakirju 70 penniga ja müüvad edasi 1.50-ga. Rikkaks sellega mõistagi ei saa, aga vähemasti on olemas legaalne sissetulek, millega nälga ei jää ja mis annab võimaluse tänavalt lihtsamini ära saada.
Supernäide sotsiaalsest ettevõttest. Ja mulle kui anda-mitte-anda vaagijatele midagi, mis teeb otsustamise väga lihtsaks ja pakub üsna hea sisuga ajakirja.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.